Bildehandtering

Opprettet av Stian Nesdal, Endret Tue, 01 Aug 2023 ved 01:13 PM av Sindre Reed

Som skole/elevadministrator kan man laste opp bilde på enkelt elever samt redigere bilde. Som skoleadministrator kan du også batch opplaste bilder.

Verifisering av bilder

Om du i bildestatusfeltet velger å kun vise "bilde tatt av elev" vil kun bilde som ikke er tatt stilling til vise. Etter hvert som bilde blir godkjent/tilbakestilt vil bildene forsvinne fra visningen

Ved tilbakestilling av bilde vil man også få en mulighet til å gi en tilbakemelding på bildet. f.eks "fleire viser på bildet"

Rutiner

• Gjennomgå og verifiser alle bilder i henhold til definerte krav til bilder. Det er kun bilder med bildestatus "godkjent bilde" og "Til godkjenning (av elev) som vil bli overført til FINT

Verifisering av bilder

For å sikre god kvalitet på bilder anbefales det at det blir etablert en rutine for at skoleadministratorene, i samarbeid med lærere skal godkjenne bilder benyttet som elevbevis. Bilder fra Pocket ID som har bildestatus "godkjent" eller "til godkjenning av elev" vil automatisk overføres til Visma Inschool og vil i stor grad erstatte tidligere skolefotografering. Følgelig er det avgjørende at elevene både tar bilde og at disse er av god kvalitet. Det oppfordres til å arrangere felles fotografering hvor en sikrer at elevene tar bilde på en nøytral bakgrunn (hvit) og samtidig kommer i gang med bruken.

Alle bilder bør gjennomgås, og godkjennes eller tilbakestilles dersom bildet ikke ivaretar aktuelle krav.

Epostvarsling uløste oppgaver i webgrensesnittet
Ved å gå til "innstillinger" i PocketID kan man se alle som er administratorer på skolen å velge hvem som skal motta epost med oppgaver i webgrensesnittet.

Dette kan enklest gjøres slik:

1. Velg bildestatus «Bilde tatt av elev» fra nedtrekkslisten

2. Huk av for «vis bilder»

3. Gå igjennom bildene og trykk «tilbakestill bilde» eller «godkjenn bilde»

4. Listen og bildestatus på eleven oppdateres fortløpende

5. Ved tilbakestilt bilde vil eleven få beskjed i applikasjonen og må fullføre samme prosedyre, som ved første gangs opprettelse

Krav til bilder:

• Pass på ein jevn og fin belysning i ansiktet
  • Ta bilde mot en ensfarget vegg
  • En skal ikke benytte caps, hatt, solbriller eller annet. Hijab er akseptert av religiøse hensyn.
  • Ansiktet og øvre del av kropp skal være godt synlig i henhold til filter i applikasjonen
  • Det skal ikke benyttes filter som retusjerer ansiktet eller tilfører digitale elementer som ulike dyreører, stjerner, glitter mv.
  • Det skal ikke være andre mennesker eller dyr på bildet
  • Bilder skal ikke være av seksuell karakter
  • En må være naturlig uten grimaser, trutmunn o.l.

Endring av bilde

med unntak av nye elever skal bilder skal primært komme inn automatisk fra tidligere år. Om en elev endrer skole innad i fylket vil bilde følge med. Bildet blir låst i applikasjonen og eleven vil ikke kunne endre bildet. I enkelte tilfeller kan derimot eleven av ulike årsaker ønske å endre sitt bildet.

Dette kan enkelt utføres ved å tilbakestille bildet på lik linje som ved verifisering av bilde:

• Finn frem til aktuell elev ved å benytte søke- eller filtreringsfunksjonen på portalen enten fra hovedsiden eller en enkelt gitt skole
  • Velg tilbakestill bilde
  • Varsle eleven at bilde er tilbakestilt og vedkommende på snarlig ta nytt bilde
  • Følg opp i ettertid at nytt bilde er lastet opp

Sette tilbake bildet til tidligere benyttet bilde

På elevkortet vil en kunne se tidligere benyttede bilder. Her vil en kunne se bilder som er tilbakestilt, kunne tilbakestille til et tidligere bilde eller fjerne bilde, samt laste opp et nytt bilde.

Denne funksjonen kan benyttes dersom eleven eks ønsker å benytte et tidligere bilde eller av årsak ikke er i stand til å laste opp eget bilde.